top of page

Heb jij een relatie met iemand die kinderen uit een vorige relatie heeft? En klinkt bovenstaande kreet je bekend in de oren?


Grote kans dat je in dé valkuil bent gestapt en bent gaan vaderen/moederen over de kinderen van je partner, kortom: dat je de verkeerde plek hebt ingenomen.


Misschien is dit ongemerkt en onopzettelijk zo gegaan en heb je de beste bedoelingen. Misschien vind je dat één of beide ouders van je stiefkinderen niet zulke goede ouders zijn en wil je oprecht helpen. Maar….kinderen hebben al ouders en daar kun jij hen niet van redden. Dat hoeft ook helemaal niet (natuurlijk heb ik het hier dan niet over mishandeling e.d.).


Eigenlijk hoef jij als stief’ouder’ helemaal niet veel: je bent hebt een relatie met iemand die kinderen uit een vorige relatie heeft, punt. Je hebt dat hele pakket wél te accepteren: die kinderen horen bij jouw partner en daar zal hij/zij tijd, aandacht, geld en energie aan moeten en willen besteden. Jij kunt je open stellen en belangstelling tonen voor de kinderen.


Eventueel zou je partner je hulp kunnen vragen bij zorgtaken (dat zal vooral voorkomen als de kinderen nog klein zijn) en daar kunnen jullie het dan over hebben. Of jij dat kan/wil en in hoeverre. En je partner bespreekt dat dan met zijn/haar kinderen. En hij/zij is degene van wie jij daarvoor dan dankbaarheid mag verwachten! (niet van de kinderen)


Natuurlijk is niet één situatie gelijk en is het allemaal niet zo makkelijk. Er kunnen nog veel complicerende factoren een rol spelen en misschien heb je zelf ook kinderen uit een eerdere relatie………. Zorg daarom goed voor je partnerrelatie (dat is de basis voor jullie samengestelde huishouden!), de relatie met je kinderen, die met je stiefkinderen EN zorg óók goed voor jezelf. Doe dus ook regelmatig dingen die jou energie GEVEN zodat je je batterij weer kunt opladen.


Loop jij hierin vast en wil je er eens samen naar kijken? Neem contact op: caringcoachingcounselling@gmail.com






2 weergaven0 opmerkingen
Foto van schrijverKarin van Geelen

In een samengesteld huishouden kun je behoorlijk zoekende zijn naar je rol. Of ben je bewust of onbewust in een rol gestapt die niet de jouwe is.


Het aanhouden van deze (systemische) principes kan helpen om meer rust te ervaren in je samengestelde leven:


OUDER:

Als ouder ben je verantwoordelijk voor (de opvoeding, zorg en begeleiding van) jouw kinderen. Samen met je ex-partner, de andere ouder van je kinderen.


STIEF’OUDER’:

Je bent de partner van iemand met kinderen uit een eerdere relatie. Je bent geen ouder van die kinderen (misschien heb je wel zelf kinderen uit een eerdere relatie of met deze huidige partner; dan ben je dáár de ouder van).


Als stiefouder ben je niet verantwoordelijk voor (de opvoeding, zorg en begeleiding van) de kinderen van je partner. Je kunt de ouder steunen in z’n taak als opvoeder en mag misschien her en der helpen met taken, maar niet de plek van de ouder(s) innemen, hoe goedbedoeld misschien ook.


Wat werkt?

Neem je eigen plek in! Doe als ouder een stap naar voren en als stief’ouder’ een stap terug.


En nee, dat is lang niet altijd makkelijk: je wil zo graag ‘helpen’ of vindt het nodig om de kinderen van je partner beter op te voeden dan de ouders doen, het is heel lastig om je mond te houden als je ergens anders over denkt dan je partner, dat klopt allemaal, het ís ook lastig!


Wat behalve bovengenoemde systemische principes als een soort mantra in je hoofd herhalen ook kan helpen, is bepaalde situaties vanuit alle perspectieven te bekijken (vanuit jouw positie, vanuit je partner’s positie, vanuit de positie van zijn/haar kind(eren), vanuit de positie van jouw kind(eren.


En mogelijk ben je zelf zowel ouder als stief’ouder’ en kun je herkennen dat je als ouder nogal eens in de positie zit waarin je uit elkaar wordt getrokken door je kind en je partner en dat je je als stief’ouder’ nogal eens buitengesloten kunt voelen.


Hoe is dat bij jullie thuis? Wat werkt en wat werkte niet? (vaak word je door schade en schande wijzer) Laat het weten! Ik ben benieuwd!








7 weergaven0 opmerkingen

Bijgewerkt op: 7 aug.

Voel je je vaak een buitenstaander in je samengestelde gezin? Buitengesloten, genegeerd, een outsider? 


Of heb je juist vaak het gevoel dat er aan twee of meer kanten aan je getrokken wordt? Door je partner, je kinderen, je ex-partner misschien? En heb je dan het gevoel het voor niemand goed te kunnen doen? 


Helemaal niet gek als je zulke gevoelens hebt!

Insider- en outsiderdynamieken zijn juist kenmerken van een samengesteld gezin.


Met een weekend voor de deur en wellicht weer een wisseling in de samenstelling van je samengestelde gezin ((stief)kinderen die komen of juist naar hun andere ouder(s) gaan) krijg je misschien weer extra te maken met deze -dus bij deze gezinsvorm passende- gevoelens.


Wil je er meer over weten? Samen kijken naar wat er in jouw gezin gebeurt en waarom en wat je zou kunnen doen om je beter te gaan voelen in je samengestelde gezin en minder spanning te ervaring en meer balans? Neem contact op door te mailen naar caringcoachingcounselling@gmail.com of kijk hier voor het actuele aanbod: www.caringcoachingcounselling.nl/aanbod








9 weergaven0 opmerkingen
1
2

Gun je jezelf een coaching- & counsellingtraject?

Neem contact op via: 

caringcoachingcounselling@gmail.com

bottom of page